SD-ledamöter lämnar regionfullmäktige på Gotland

Publicerad

Två av Sverigedemokraternas fullmäktigeledamöter på Gotland lämnar partiet. Det innebär att partiet förlorar den vågmästarroll det hittills haft.

Sverigedemokraterna fick i valet sex mandat i regionfullmäktige på Gotland. Men av olika anledningar så väljer två av partiets medlemmar att lämna partiet.

Värdegrunden

En av dem är Tina Benthammar som varit medlem i partiet sedan 2002 och fram tills nyligen hade posten som vice ordförande för SD på Gotland.

– Det här beslutet har mognat fram och jag kan inte längre stå för Sverigedemokraternas värdegrund varken externt eller internt, säger Tina Benthammar, som inte vill utveckla sina motiv mer än så. 

Egen majoritet för Alliansen

Gotland styrs idag av Alliansen i ett minoritetsstyre. De har 34 mandat och det andra blocket med S, MP, V och FI har 31 mandat. Sverigedemokraterna har hittills haft sex mandat och varit vågmästare.

Både Tina Benthammar och partikollegan Eva Pettersson blir nu partilösa – så kallade politiska vildar i regionfullmäktige, men säger att de kommer att rösta med Moderaterna. Därmed får Alliansen plötsligt egen majoritet. 

Kan ändå påverka

Sverigedemokraternas ordförande på Gotland, Lars Engelbrektsson, menar dock att man fortfarande kommer att kunna påverka politiken.

– Jo då, vi sitter ju med i regionstyrelsen och i andra nämnder och vi har en dialog med de andra partierna för att kunna påverka politiken så bra som möjligt.

Lars Engelbrektsson SD:s ordförande på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Att Tina Benthammar lämnar på grund av partiets värdegrund tycker han är konstigt.

– Hon har varit med i partiet länge och var med och kandiderade om ordförandeposten i helgen (när partiet hade sitt årsmöte red.anm.). Och får man inte den posten så vill man helt plötsligt inte vara med i partiet och värdegrunden, säger Lars Engelbrektsson. 

Blir moderat

Tina Benthammar delar dock inte Engelbrektsson syn saken:

– Jag är inte intresserad av att jobba i organisationen.

Som tillägger att hon nu byter parti till Moderaterna.

– Det känns som en naturlig väg att gå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet