Foto: Skärmdump från ”Inte rasist men”

SD-politiker jämförde flyktingbebisar med grisar

Uppdaterad
Publicerad

”Grisar badar ju i gyttjepölar, dom mår så bra så.” Så skriver SD-politikern Karin Forell i Norrköping i en kommentar på nätet om en Aftonbladet-artikel som handlade om en mamma som tvättar sitt nyfödda barn ovanför en lerpöl i ett flyktingläger i Grekland.

Forell är ledamot i Norrköpings kommunfullmäktige och nämndeman i tingsrätten. Forells kommentarer i sociala medier avslöjades av på tisdagsmorgonen av ”Inte rasist men”, en webbsida som tagit på sig att granska Sverigedemokraterna.

Minst 12.000 människor har fastnat i lägret utanför Idomeni nära Makedonien sedan Grekland stängt gränsen. De bor i tält omgivna av lervälling efter kraftigt regnande. På en bild till artikeln på Aftonbladet syns hur mamman sticker ut barnet ur ett överfullt tält och får hjälp att tvätta det ovanför den leriga marken.

”Grisar badar ju i gyttjepölar, dom mår så bra så.”, skrev Karin Forell (SD) i en kommentar till artikeln.

”Det är motbjudande”

Darko Mamkovic (SD) som är gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Norrköping har inte sett Karin Forells inlägg och har inte ännu pratat med henne men säger att ett sådant uttalande inte är förenligt med deras politik.

– Det är motbjudande och går emot vår politik. Jag har inte sett sådana tendenser hos Karin Forell tidigare, säger Mamkovic till SVT Nyheter Öst.

SVT Nyheter Öst har också sökt Karin Forell men utan framgång. Till Norrköpings Tidningar kommenterar hon sitt uttalande så här:

– Om man nu tar de här precis orden här så kan jag hålla med dig om att det låter det lite drastiskt, det låter lite hårt, säger Karin Forell till Norrköpings Tidningar.

– Jag kan väl erkänna att jag gjorde nog en förhastad kommentar, men jag menar inte riktigt... fast grisar, elefanter och andra badar väl också i lerpölar. Och var tror du att alla våra uteliggare får bada då?

Till Sveriges Radio Östergötland säger Forell att hon inte jämför grisar med människor.

”Bilden på Alan – falsk”

Forell har även ”gillat” kommentarer som ”Det är bra att dom anammar grisarna. He he ho hi hi” och en diskussion om att bilden på den döda pojken Alan Kurdi var falsk. Men till NT säger Forell att det inte bekymrar henne nämnvärt.

– Jag har inte någon otäck människosyn, säger hon och förklarar att hon faktiskt ler mot mammor, pappor och barn som hon möter på Mirum galleria – oavsett om de är utländska eller inte, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.