Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattennivåerna är höga på flera håll i Östergötland just nu. Se bilderna från översvämningarna vid Svartån i Mjölby i klippet ovan. Foto: Jeppe Gustafsson

Se översvämningen i Svartån från ovan – orange SMHI-varning

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det höga flöden på flera håll i landet. Ett vattendrag som påverkas är Svartån som rinner mellan Mjölby och Boxholm.

Under fredagen uppgraderade SMHI varningen till orange. Orsaken är regn och snösmältning som orsakar höga flöden i Svartån. Det höga flödet riskerar att orsaka översvämningar i närheten av Södra stambanan – något som kan påverka tågtrafiken.

Från måndag utvidgas varningen för Svartån till att även vattendragets del mellan Boxholm och Tranås.

Högsta på 20 år

De höga nivåerna märks även på andra håll i länet. Vattennivåerna i sjöarna Roxen och Glan är de högsta på 20 år.

– Det är fullt överallt och full fart på vattnet överallt, saOla Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft på Tekniska verken i en tidigare artikel.

Under lördagsförmiddagen höjdes varningen till orange även i Stångån och det finns risk att tågtrafiken på Stångådalsbanan påverkas.

Se bilder på översvämningen i Svartån i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.