Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisen kroppskameror som har använts som bevis i rätten. Foto: Polisen.

Se polisens egna bilder – kroppskameran del i bevisning mot hotfull man i Linköping

Publicerad

I höstas greps en 29-årig man efter att ha hotat ordningsvakter och polis i Linköping. Han dömdes senare för bland annat hot mot tjänsteman – och material från polisens kroppskameror, som filmade hela ingripandet, blev en del av bevisningen.

Sedan förra året har poliser i yttre tjänst i Linköping börjat bära kroppskameror. Hittills har inspelningarna använts som bevis, bland annat i situationer där det uppstår hot mot tjänsteman eller våldsamt motstånd. Vilket man har gjort i detta fall.

Det var i höstas som mannen angrep två ordningsvakter på Universitetssjukhuset i Linköping. Den misstänkte hade pepparspray och träpåk på sig samt hotade att döda eller skada ordningsvakterna, enligt domen.

Hotade med yxa

Mannen döms även för bland annat rån. Det var i oktober som 29-åringen stal saker från en butik. Enligt domen tog han då en yxa från butikens lager och viftade med den mot personal.

Enligt domen ska brotten begåtts under påverkan av allvarlig psykisk störning. Påföljden för alla händelser blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning

Se och hör mer i videoklippet längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.