Skolan börjar nästa vecka för ukrainska flyktingbarn i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

Sex av Östergötlands tretton kommuner har tagit emot ukrainska flyktingbarn i skolålder. Det visar SVT Nyheters enkät. I Åtvidabergs kommun har man tagit emot omkring tio ukrainska flyktingar i behov av skolgång – och nästa vecka ska undervisningen börja.

Enligt SVT Nyheters kartläggning är de sex kommunerna som tagit emot ukrainska flyktingbarn i skolför ålder hittills Vadstena, Kinda, Åtvidaberg, Norrköping, Boxholm och Linköping.

40 ukrainska flyktingar

I Åtvidabergs kommun har man hittills tagit emot 40 ukrainska flyktingar genom det kommunala ansvaret, men det finns fler i kommunen som bor hos släkt och vänner. Kommunen räknar med att tio av de ukrainska flyktingarna är barn i skolålder, varav sex i grundskoleålder och två till tre i förskoleålder.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

– Ingen har ännu börjat i skolan. Vi kommer att erbjuda skolgång från och med nästa vecka. Den 28 mars försöker vi vara igång med undervisningen eller åtminstone kartlägga vilka behov barnen har, säger Robert Bredberg som är kommundirektör i Åtvidabergs kommun.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet