Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Staaf, kommissarie, berättar mer om den våldsamma situationen i Linköping i klippet. Foto: Jeppe Gustafsson/SVT/TT

Sex mord på knappt ett år – ingen lagförd efter mordvåg i Linköping

Publicerad

Konflikten mellan parter på Linköpings narkotikamarknad fortsätter att skörda offer – och polisens utredningsenhet har nu mycket på sitt bord. Samtidigt har ingen lagförts för något av morden. 

– Vi är självfallet inte nöjda förrän vi fått tillräckligt många lagförda för de här fasansfulla brotten, säger Jan Staaf, kommissarie vid polisen.

Sedan maj förra året har sammanlagt sex män skjutits till döds i Linköping. Enligt en ny rapport från Acta Publica är skottlossningarna troligen en del i en maktkamp som uppstått mellan främst tre kriminella huvudaktörer. Det handlar enligt rapporten om Bandidos, Skäggetorpsnätverket och Berganätverket.

Kamp om narkotikamarknaden

Acta Publica skriver att Bandidos länge haft ett grepp om narkotikamarknaden i Linköping och man slagits för att behålla den genom sin undergruppering X-team. Enligt rapporten har tidigare Skäggetorpsnätverket, som länge ansågs ha ett partnerskap med mc-klubben, gett upp sitt stöd för att nu agera som en autonom aktör i området.

Ingen lagförd för morden

Nyligen åtalades tre män med kopplingar till X-team misstänkta för ett mordförsök på en ung man i stadsdelen Ryd och en ung man dömdes i början av året för grovt olaga hot efter en händelse i Lambohov, som troligen också är en del i konflikten. I övrigt lyser lagföringarna till följd av konflikten med sin frånvaro.

Jan Staaf är kommissarie vid polisen i Polisregion Öst och han säger att utredningarna fortgår.

– Det är ömsom vin, ömsom vatten. Det går framåt i alla utredningar, men vi är givetvis inte nöjda förrän vi fått någon lagförd för de här brotten, säger han till SVT Nyheter Öst.

Konfrontation mellan två gäng

Han bekräftar att flera av skjutningarna troligen har koppling till en pågående gängkonflikt i Linköping.

– Det finns många faktorer bakom. En av dem är givetvis en konfrontation mellan två kriminella gäng. Vi ser ett samband mellan några av de här morden och ser några som isolerade händelser. Det går inte att utesluta att samtliga på ett eller annat sätt kommer att ha med varandra att göra, säger Jan staaf.

Han beskriver det som nu pågår i Linköping som en maktkamp.

– Det pågår en form av maktkamp och det har dessvärre utmynnat i väldigt många skjutningar och dödsfall. Det är en väldigt olycklig utveckling som vi och resten av samhället måste vända, säger Jan Staaf.

Se intervjun med Jan Staaf i klippet ovan.

• 19 maj, 2021 – BergaEn 20-årig man skjuts till döds i Berga

• 5 augusti, 2021– Berga16-åring skjuts ihjäl och 15-åring skadas efter skottlossning

• 25 augusti, 2021 – SkäggetorpEn man i 30-årsåldern skjuts till döds på en restaurang

• 6 oktober, 2021 – LambohovEn man i 35-årsåldern skjuts till döds utomhus

• 29 december, 2021 – SkäggetorpEn man i 30-årsåldern skjuten till döds

• 28 Januari, 2022 – EkholmenEn person död efter skottlossning i Linköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet