”Det är bra att vi pratar mer om sexuellt ofredande”, sa Anders Ygeman (S) när han besökte Sweden Live i Linköping idag. Foto: TT

Ygeman (S): Inte värre nu än för 20 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Idag möttes konsertbranschen i Linköping för att bland annat prata om hur man ska motverka sexövergrepp på festivaler i sommar.

– Sexuellt ofredande på festivaler är i mina ögon mindre förekommande nu än för 20 år sen, men vi pratar mer om det nu, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) när han idag under en paneldiskussion på Sweden Live.

Vad var det som hände sommaren 2016? Vad gör vi nu? Det var en av punkterna på konsertbranschens årliga konferens Sweden Live som i år hålls i Linköping.

Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Inrikesministern Anders Ygeman (S) var tillsammans med företrädare för RFSU, FKP Scorpio (Bråvallafestivalen) och We Are Sthlm inbjuden att i en panel diskutera publiksäkerhet och hur sexuella övergrepp ska motverkas. Flera av de medverkande tror inte att övergreppen är något nytt fenomen, det nya är att ämnet fått större uppmärksamhet.

Läs också: Efter festivalvåldtäkten – betydelsen av en dom

Tystnaden är bruten

– Vi tror inte att brotten har ökat. Men det har varit tyst om dem innan. Det är bra att vi pratar om det nu. Vi måste förebygga brotten. Vi har alla ett ansvar, sa Kristina Ljungros ordförande för RFSU under paneldiskussionen.

Inrikesministern höll med dem tankegångarna.

– Det är bra att vi pratar mer om sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande på festivaler är i mina ögon mindre förekommande nu än för 20 år sen, men vi pratar mer om det nu, sa han under paneldiskussionen.

Läs också: Begreppet våldtäkt ska bort

”Sensationsrapportering” i media

I diskussionen i panelen lyfts medias roll fram som ett av problemen då de upplever att det ”sensationsrapporteras” om sexuella ofredanden och övergrepp. Det ges exempel på ungdomar som inte vågat eller fått tillåtelse att åka på festival. 

– En mer nyanserad rapportering vore önskvärd, tycker Eva Widgren som är projektansvarig för We Are Sthlm vid Stockholms Stads Kulturförvaltning under paneldiskussionen.

We Are Sthlm i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: TT

Enligt henne kommer We Are Stockholm inte att göra några större förändringar i sitt säkerhetsarbete kommande sommar. Men de kommer att lägga mer kraft vid att hantera media.

– Vi kommer göra samma säkerhetsjobb som vi gjort i 16 år men nu med ett större mediefokus, berättade hon under paneldiskussionen.

Läs också: Vill göra Bråvalla tryggare – ”Det finns ingen ”quickfix”

Anmälda sexbrott festivalsommaren 2016

  • 8 fall av sexuellt ofredande och 1 misstänkt våldtäkt på Peace and Love i Borlänge.
  • 38 anmälningar om sexuellt ofredande under Putte i Parken i Karlstad.
  • 12 anmälningar om sexuellt ofredande på Trästocksfestivalen i Skellefteå.
  • 1 misstänkt våldtäkt och 2 anmälningar om sexuellt ofredande under Weekendfestivalen i Stockholm.
  • 5 anmälda våldtäkter och 15 ofredanden på Bråvalla Festival i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.