Simläraren: ”De ska våga gå i en bassäng”

Uppdaterad
Publicerad

Många sjätteklassare kan inte simma – trots att det är skolans ansvar att se till att simkraven nås.

Och allt fler barn är rädda för vatten. I Linköping anordnas kurser för vattenrädda.

Linköpings simsällskap anordnar i vår kursen ”Gilla vatten” för barn med liten vattenvana. På tio kurstillfällen ska vattenrädslan besegras. Det är första gången som kursen hålls i Linköping.

– De ska bli kompis med vattnet så att de på sikt ska kunna lära sig att simma. Det handlar om att överhuvudtaget våga kliva i en bassäng, säger Eva Svantesson, simlärare på Linköpings simsällskap (LASS).

Simskolorna är fulla: ”På våren vill alla ha en plats” 

Våren är en hektisk tid för simskolorna och i Linköping är grupperna fullsatta.

– Trycket på skolorna är stort och för att kunna leva upp till kravet att lära barn simma hör de av sig till oss för ett få en kurs, säger Eva Svantesson.

Skolans krav är att alla elever i årskurs sex ska kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg för att få godkänt i idrottsämnet. 

Enligt en rapport från Skolverket  når fem procent av sjätteklassarna inte upp till de målen och årets flyktingström har gjort att simskolorna är extra fulla den här våren.

– En del kan simma när de kommer men majoriteten av de nyanlända kan inte, säger Eva Svantesson. Det krävs mer att lära ett äldre barn att simma eftersom de ofta är spända och rädda. Barnen måste väga, och vi simlärare måste våga att hjälpa dem. Alla ska ha rätt till att lära sig simma, säger Eva Svantesson.  

Flera nyanlända barn drunknar 

Svenska Livräddningssällskapet har under året som gått sett flera nyanlända barn i drunkningsstatistiken.  

En av dem var en  nyanländ 13-årig pojke som drunknade  i Göta kanal förra sommaren. Han ville lära sig simma – men tog sig inte upp. 

– Under förra året såg vi en ökning av nyanlända barn i drunkningsstatistiken och vi befarar att den siffran kommer öka under den badsäsong som kommer. Vi har ett stort fokus på den här frågan, säger Anders Wernesten som är ansvarig för simsäkerhetsfrågor på Svenska livräddningssällskapet. 

Åtvidaberg har ingen simhall: ”Många kan inte simma”

Enligt Skolverkets rapport är brist på tider i simhallen och att simhallen ligger långt bort stora skäl till varför simkunnigheten minskat . I Åtvidaberg finns ingen simhall utan eleverna får åka 40 minuter enkel väg med buss för att simträna.  

Idrottsläraren Gunlög Brehmer ser att färre barn kan simma i dag, jämfört med när simhallen fanns.  

– Ja, vi märker att fler barn är i behov av simträning i dag. Det är klart att det är tråkigt, det är en livförsäkring att kunna simma, säger Gunlög Brehmer. Okunnigheten märks främst på lågstadiet och mellanstadiet. Högstadieleverna har simningen med sig eftersom de simhallen fanns när de var yngre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.