Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kunderna passar på att köpa bil. – Idag har det väldigt bra, berättar bilhandlaren Fredrik Björk. Foto: SVT

Sista dagen för klimatbonus – ”försäljningsmässigt jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen var det full fart hos många bilhandlare. Detta efter regeringens besked att klimatbonusen för bilar med låg klimatpåverkan avskaffas.

Enligt bilhandlare var det väntat att bonusen skulle minska men att det tas bort helt kom som en chock för många.

– Ta bort det helt och hållet hade vi inte en aning om, säger Fredrik Björk, bilhandlare i Norrköping.

Idag ringer flera fundersamma kunder när det är sista dagen att nyttja klimatbonusen vid köp av bil. Många inringare undrar hur beslutet kan vara så snabbt inpå att det verkställs. Från att få 70 tusen till nu noll kronor vid köpet gör att många vill skriva på köpeavtalen så fort som som möjligt.

– Många hör av sig. Både de som vill köpa bil nu och sen har vi de som beställt bilar senaste året som är oroliga om det kan påverka dem. Men där kan vi ge lugnande besked att de regler som gällde då fortfarande gäller.

Övertygad om en försäljning på hundra bilar

Fram mot tisdagskvällen låg försäljningen på upp mot 60 bilar en siffra som kommer att stiga mot hundra när kvällen är över, berättar Fredrik Björk. Han medger att försäljningen gått bra idag men att det inte funnits tid att förbereda sig.

– Tidigare så brukar bilbranschen ha att det är registrering som gäller men nu är det försäljning, alltså köpavtal. Så kunderna måste lägga en order på bilen idag för att få bonusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.