Sista dagen för radiolegendaren Kaj Kindvall

Uppdaterad
Publicerad

I dag går Kaj Kindvall, en av landets mest kända radioröster, i pension. Detta efter att ha varit Sveriges Radios listkung i 44 år.

– Jag tycker det känns bra att sluta nu. Jag har ju gjort det här i 44 år. Nu är det en utmaning att göra lite annat i livet, säger Kaj Kindvall.

Vad ska du göra istället?

– Till att börja med ta det väldigt lugnt. Sedan tror jag att vi kommer att resa väldigt mycket, jag och min fru. Det är planen.

Inte politiskt korrekt

Karriären började redan 1963 då dök han upp som knattereporter i Norrköping i programmet Måndagsposten. 1970 tog han över som programledare för 10-i-topp.

Men listprogram och kommersiell musik var inte politiskt korrekt i svensk radio på 70-talet.

Känns det som att du fick försvara dina program?

– Man ville ha bort all den musik som jag uppskattade och tyckte väldigt mycket om och naturligtvis horder av lyssnare runt om i landet. Det var en väldigt hätsk stämning där ett tag. Det skulle bara vara ”godkänd” musik som skulle spelas. Det var anledningen till att många program försvann, som 10-i-topp. Det var inte så skojigt klimat, säger Kaj Kindvall.

Listor blev i princip förbjudna i radion. Han tog sig runt det genom att hitta på egna program som Discorama och Poporama där han gjorde egna typer av listor, som till exempel ”Heta högen”.

Tracks ”en magisk bubbla”

På 80-talet blev klimatet ett annat. Han drog igång Tracks och syntes plötsligt i alla möjliga program som ville spela poplåtar.

Tracks blev en långlivad succé som efter 27 år lades ner 2011.

– Det fanns ett sug efter det här efter det torftiga 70-talet. Folk beskriver det som att gå in i en magisk bubbla med Tracks framför allt. Jag kan inte riktigt greppa varför det var så, men det är väldigt kul att höra, säger Kaj Kindvall.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.