Sayde Mosa vid sin odlingslott Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

”Sista svensken flyttade härifrån ifjol”

Uppdaterad
Publicerad

Stadsodlingar blir allt populärare på många håll, inte minst bland vissa invandrargrupper.

Koloniträdgårdarna kom till Sverige i slutet av 1800-talet, efter tysk modell. Svenska Koloniträdgårdsförbundet fyller i år 100 år, vilket ska firas på Koloniträdgårdens dag den 28 augusti.

På 1940-talet fanns det över 6000 kolonilotter bara i Norrköping, idag finns knappt 1400 kvar. Precis som när det gäller många bostadsområden är odlingsområden ofta segregerade. Gabriel Syriani som har odlingslott på området vid Himmelstalund i Norrköping tycker det är en trist utveckling:

– Det är lite tråkigt att vi inte har svenskar bland oss längre, mest är det syrianer här och vi gillar att samarbeta med svenskar.

Svenskarna har flyttat från området

Ett skäl till att det blivit så segregerat är förstås att de som säljer sina odlingslotter ofta väljer att sälja till släktingar och vänner. Men Sayde Mosa tror också att det kan bero på kulturella skillnader, hon berättar mer om det i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.