Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet uppmanar vårddirektör Jessica Frisk de som kan att vaccinera sig mot covid-19. ”Det har effekt på hur sjuk man blir och hur mycket av sjukvårdens resurser man behöver”, säger hon. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Sjätte vågen av covid-19 är här – allt fler vårdas på sjukhus i Östergötland

Publicerad

Antalet patienter som vårdas med covid-19 ökar nu i Östergötland.

– Det är tråkigt att behöva säga det, men vi har den sjätte vågen nu och det påverkar hälso- och sjukvården, säger Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland.

Det redan tuffa läget inom hälso- och sjukvården blir nu ännu mer ansträngt när flera infektionssjukdomar sprider sig i länet. Det handlar om säsongsinfluensa, RS-virus och covid-19.

Region Östergötland har de senaste veckorna sett en stor ökning av patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård.

– Det varierar lite från dag till dag, men omkring 70-80 patienter med covid-19 vårdas nu varje dag, säger Jessica Frisk.

Inte lika allvarliga symptom

Även om det är många inneliggande patienter just nu så är de flesta inte i behov av intensivvård.

– Det handlar om 2-3 patienter just nu så det är betydligt färre än den första vågen då ingen hade något immunförsvar mot det här viruset.

I klippet ovan berättar vårddirektören vad ökningen innebär för regionen och om betydelsen av vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.