”De flesta undrar om det blir många stölder” Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Djuraffär i Söderköping satsade på självbetjäning – fick EU-hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Självbetjäningsbutiker blir allt vanligare, framförallt när det gäller mataffärer. Men i Söderköping har en djurbutik satsat på konceptet.

Lina Kemle har en affär med djurmat och annat i Söderköping. När coronapandemin bröt ut började hon oroa sig för hur hon skulle kunna klara att ha butiken bemannad om anställda blev sjuka. Lösningen blev att se till så att butiken kan hålla öppet även när personal inte finns på plats. Kunderna tar sig in med hjälp av BankID på sina mobiltelefoner.

– Jag tror det här kan bli ett lyft för många butiker på landsbygden, säger Lina Kemle.

Söderköping

Kvällsöppet

Hon fick hjälp att få råd med utrustningen från EU:s landsbygdsprogram ”Leader” och nu kan hon ha öppet 15 timmar varje dag hela året och har fått sänkta personalkostnader. I princip skulle hon kunna ha öppet dygnet runt, men det blir ju hennes uppgift att hålla koll på affären med hjälp av övervakningskamerorna som är kopplade till hennes mobil.

I inslaget ovan berättar hon om risken för stölder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet