Kraftverken fördärvar sjön

Uppdaterad
Publicerad

Fem av Linköpings kommunala energibolags kraftverk förstör halva sjön – Yxern i norra Småland.

Något verkar ha blivit riktigt fel. Kubikmeter efter kubikmeter vatten försvinner ur en av Smålands största sjöar och har skapat en miljöstrid som nu pågått i flera år.

–Det är inte bra. Det påverkar livet runt sjön och den biologiska mångfalden. Det säger Naturskyddsföreningens Bertil Andersson som bor vid sjön.

Tappar 40 procent av vattenytan

Sjön heter Yxern, Kalmar läns största sjö mellan Vimmerby och Västervik. En vacker insjö med skärgårdskaraktär som är så hårt reglerad av vattenkraften nedströms att den tidvis tappar 40 procent av vattenytan.

–Det för med sig stora miljöskador. Det blir stora områden som växer igen, säger kommunalrådet i Västervik, Tomas Kronståhl (S).

Producerar mindre el än ett vindkraftverk

Nedströms Yxern finns nio stycken småskaliga vattenkraftverk. Av dem ägs fem av Tekniska Verken i Linköping. Vattenkraftverken tappar sjön på enorma mängder vatten, men producerar mindre el än ett vindkraftverk.

–Det finns inget försvar för att ödelägga delar av en så stor sjö för den lilla effekt man får ut av de här vattenkraftverken. Det menar Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl vidare.

Enligt reglerna

Men Tekniska Verkens tekniske direktör, Mile Elez försvarar bolagets agerande:

–Det finns regler för hur mycket vi får tappa ur sjön. Vi gör precis vad vattendomen säger, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet