Nya sjökort visar grund som inte finns Foto: Hasse Holmberg

Sjöfartsverket tar hjälp för bättre sjökort

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket tar hjälp av båtorganisationer för att förbättra sjökorten för fritidsbåtar. Detta sedan uppdaterade sjökort kritiserats för att innehålla felaktigheter.

På måndagskvällen träffade Sjöfartsverket företrädare för Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet för att diskutera ett samarbete som ska leda till bättre sjökort för fritidsbåtlivet.

– Vi är alla helt överens om att jobba tillsammans för att höja kvaliteten på sjökorten och helt enkelt utreda de brister som olika personer ute i landet säger att de hittat i våra kort, säger Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.

Sjöfartsverket har nyligen uppdaterat sina sjökort, men resultatet har fått kritik. Bland annat sedan många tidigare farbara vatten markerats som betydligt grundare. Samtidigt uppges sjökorten visa grynnor som inte finns i verkligheten — och sakna markeringar för verkliga grund.

Försiktighetsprincip

Att vatten markeras som grundare än tidigare beror enligt Katarina Norén i regel på en försiktighetsprincip. Det saknas helt enkelt på många håll tillförlitlig data över vattendjup. Sjöfartsverket har därför skickat in en hemställan till regeringen för finansiering av nya sjömätningar av grunda vatten.

SVT Nyheter Öst uppmärksammade nyligen kritiken. Läs mer i artikeln här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.