Försvunna sund och borttagna grund – nya sjökort möter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket arbetar sedan 2016 med att uppdatera sina sjökort, men flera båtägare är kritiska mot de nya korten – det efter att sund och vikar försvunnit och grund tagits bort från korten.

– Jag tycker det är riktigt allvarligt, säger Lars Göran Nyström som är båtägare i Norrköping.

Sjöfartsverket började arbetet med de nya sjökorten i Bottenviken och har nu hunnit ned till söder om Stockholms skärgård. I höstas mötte myndigheten kritik från flera håll för de nya korten efter att sund och vikar försvunnit och nya grund plötsligt dykt upp, samtidigt som gamla kända grund och grynnor försvunnit.

Oro bland båtägare

Snart börjar arbetet med de nya korten även längre söderut och det finns en oro från båtägare ibland annat i Östergötland.

Norrköping

– Risken är uppenbar att människor som seglar på en fjärd och som sedan behöver ta hamn för att det blåser mycket inte kan gå in i hamnen eftersom det idag helt plötsligt är mörkblått på sjökortet, vilket innebär att vattnet är mellan noll och tre meter djupt. I det läget vågar man inte gå in om man inte känner till vattnet sedan innan, säger Lars Göran Nyström, båtägare och engagerad i Kryssarklubben.

Kan inte ta nödhamn

Han tycker att situationen är allvarig.

– Jag tycker det är riktigt allvarligt att man kanske inte kan gå in och ta nödham, säger Lars Göran Nyström.

Tar höjd för landhöjning

Sjöfartsverket säger att man tagit höjd för landhöjningen eftersom mycket av Sveriges vatten inte mätts sedan 1800-talet.

– Vi har uppdaterat sjökorten på grund av den landhöjning som skett. I de här områdena där vi fått kritik finns ingen modern mätdata, därför har vi tillämpat en försiktighetsprincip för att man inte ska gå på grund där, säger Magnus Wallhagen chef för Sjöfartsverkets avdelning för sjögeografi.

Inom de närmsta veckorna ska Sjöfartsverket och tre av de större intresseföreningarna för båtägare träffas i ett möte.

I klippet berättar Lars Göran Nyström och Sjöfartsverkets Magnus Wallhagen mer om de nya korten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet