Foto: Sjöräddningssällskapet

Sjöfartsverket övade Utöya-scenario i Vättern

Publicerad

I veckan anordnades en stor räddningsövning i Vättern. Det är Sjöfartsverkets årliga övning som den här gången handlade om en våldsam person till sjöss.

Scenariot som utspelade sig i Vättern i torsdags blev lite annorlunda än hur det först var tänkt. Från början var uppdraget att rädda människor från en våldsam person ute på en ö.

”Att vi förr eller senare råkar ut för en våldsam person till sjöss eller på en ö kan ske, vi minns alla den tragiska incidenten i Norge på Utöya, även om detta scenariot här inte var så extremt”, skriver Sjöräddningssällskapet på sin hemsida.

Den hårda blåsten gjorde dock att räddningen istället fick ske från en båt. Utmaningen var att rädda de personer som flytt överbord och samtidigt säkra den misstänkta personen som var kvar med ett offer på båten.

– Vi har inte övat på det så mycket, men det var en väckarklocka, att även om 99 procent av de vi hjälper är tacksamma så kan det finnas andra figurer där ute, säger Erik Molander som arbetar som frivillig sjöräddare i Motala/Vadstena och på SOS Alarm.

Bild från Sjöfartsverkets övning i Vättern Foto: Sjöräddningssällskapet

Sjöfartsverket tränar i Vättern minst en gång per år men det var länge sedan övningen skedde vid Motala.

– Vi har inte varit där på flera år, säger Erik Molander.

Ovanligt att sjöpolisen är med

Medverkade under övningen gjorde bland annat Sjöräddningssällskapet, polis och räddningstjänsten.

– Vi är nöjda, det är unikt att sjöpolisen från Göteborg är med och övar och det var bra att få ett ansikte på de man samverkar med, säger Erik Molander.

”Denna övning föll väl ut även om sjögången var tuff, men så är verkligheten. Vi insåg alla återigen att tillsammans är vi starka ihop när vi samverkar och tar hjälp av varandras organisationer och kunskaper”, skriver Sjöräddningssällskapet på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.