Foto: Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningens vädjan: Parkera inte i vägen för svävaren!

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 januari i år larmades Sjöräddningssällskapet i Vadstena-Motala till en räddningsinsats på sjön Stråken norr om Motala. Insatsen blev dock fördröjd på grund av att privatbilar hade parkerat så att svävaren inte kom ut ur sitt garage.

Eftersom tiden är en viktig faktor för utgången av en olycka, särskilt under vintern då vattnet är kallt, så vädjar nu sjöräddarna till allmänheten om att utryckningsvägen ska hållas fri.

– Detta är ett problem vi noterat tidigare, att kunder till den närliggande butiken parkerar utanför vårt svävargarage trots att det finns skyltar om parkeringsförbud, säger Henrik Elsehamn, frivillig sjöräddare hos RS Vadstena-Motala.

Henrik Elsehamn, frivillig sjöräddare hos RS Vadstena-Motala. Foto: Sjöräddningssällskapet

Att man först måste leta rätt på ägare till felparkerade bilar kan få stora konsekvenser för de som är nödställda. Vid larmet den 27 januari fördröjdes sjöräddningens insats med över fem minuter. Två skridskoåkare hittades sedan döda i en isvak på sjön Stråken.

Sjöräddningens svävargarage ligger på Verkstadsvägen i Motala.

Sjöräddningens garage på Verkstadsvägen i Motala Foto: Henrik Elsehamn
Foto: Henrik Elsehamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.