Hör mer om oron för att sörjeprocessen skadas Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Oro för hur vårt sörjande ska klara sig utan minnesstunder

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en minnesstund efter en begravning har blivit en ovanlighet i år. Coronarestriktionerna har satt stopp för den typen av möten.

I Åtvidaberg var det i församlingshemmet nära kyrkan man brukade träffas efter begravningsgudstjänsten, men sådana minnesstunder har man nu inte haft sedan i mitten av mars. Antalet besökare på begravningar har hållits nere för att förhindra smitta och fikat efteråt har ställts in. Många inom begravningsbranschen ser en fara med att inte ha minnesstunder:

 – Jag tror många far väldigt illa av att man får åka hem och sätta sig, man behöver det här gemenskapen med släkt och vänner efter en tung begravning, säger Annie Wårhem begravningsentreprenör Åtvidaberg.

Åtvidaberg

Kyrkoherden i Åtvidaberg, Kirsten Alm, håller med:

– Jag ser att många är vanmäktiga efter begravningsgudstjänsten, man får inte kramas och dela minnen med släktingar man kanske inte träffat på länge och som kanske rest långt, det är en viktig del av sorgeprocessen.

Hör mer av deras tankar i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet