Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill politikerna lösa arbetslösheten i Skäggetorp. Titta på videon för att höra vad Kristina Edlund (S) och Muharrem Demirok (C) vill göra åt situationen. Foto: Edina Foric/SVT

Skäggetorp ett av de särskilt utsatta områdena med högst arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten var i mars mer än tre gånger så hög i de områden som polisen beskriver som särskilt utsatta, jämfört med riket i stort. Linköpingsstadsdelen Skäggetorp hamnar på en tredjeplats med en arbetslöshet på 27,7 procent. Det visar siffror som SCB tagit fram åt tidningen Arbetet.

Sammantaget i alla de utsatta områdena var arbetslösheten 22,6 procent. Motsvarande siffra för riket var 7 procent. Högst arbetslöshet finner man i Malmöstadsdelen Rosengård med 38,3 procent.

Det är polisen som gjort indelningen av vilka områden de anser vara särskilt utsatta. Indelningen följer inte stadsdelsgränser utan är ännu mera lokal.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Kriminalitet påverkar

– Folk som inte har jobb löper större risk att dras in i kriminalitet. Samtidigt finns det många andra variabler, säger Manne Gerell, docent i kriminologi, till tidningen.

Områdena karaktäriseras av låg socioekonomisk status och av att kriminella påverkar lokalsamhället. I de 19 ”särskilt utsatta” områden som Arbetets siffror gäller anses läget vara akut. Där finns bland annat en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser.

Så vill politikerna lösa arbetslösheten i Skäggetorp. Titta på videon för att höra vad Kristina Edlund (S) och Muharrem Demirok (C) vill göra åt situationen.

Fakta

Rosengård Malmö 38,3%

Vivalla Örebro 36,1%

Skäggetorp Linköping 27,7%

Nydala/Hermodsdal/Lindängen Malmö 26,7%

Södra Sofielund Malmö 25,8%

Rinkeby/Tensta Stockholm 25,4%

Gottsunda Uppsala 24,0%

Lövgärdet Göteborg 23,7%

Hammarkullen Göteborg 22,9%

Ronna/Geneta/Lina Södertälje 22,3%

Hjällbo Göteborg 21,8%

Norrby Borås 21,5%

Bergsjön Göteborg 21,3%

Fittja Botkyrka 19,7%

Husby Stockholm 19,7

Alby Botkyrka 18,2%

Hallunda/Norsborg Botkyrka 17,3%

Biskopsgården Göteborg 16,8%

Hässleholmen/Hulta Borås 16,5%

Alla särskilt utsatta områden 22,6%

Källa: Arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet