Upplopp i Skäggetorp 2014 Foto: Björn Persson

Skäggetorp ”särskilt utsatt område”

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdelen Skäggetorp i Linköping är ett av de 15 områden i landet som polisen klassar som särskilt utsatta i en rapport. Området hör därmed till de som polisen menar kräver gemensamma insatser från flera samhällsaktörer för att komma till rätta med problemen.

Brottsligheten i områdena kan yttra sig genom våldshandlingar, upplopp och narkotikahandel. I landet klassas också 32 områden som ”utsatta”. Hageby i Norrköping är ett av dem. Områdena är i olika grad utsatta för allvarlig brottslighet, har en låg socioekonomisk status (låga inkomster och lägre utbildningsnivå) och polisen bör enligt rapporten rikta särskilda insatster mot dessa platser.

”Agera kraftfullt”

– För att komma tillrätta med problematiken krävs att polisen finns i områdena och arbetar långsiktigt med förtroendeskapande åtgärder. Samtidigt kommer vi att agera kraftfullt mot den kriminalitet som finns. De som begår brott ska inte komma undan, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning i ett pressmeddelande.

Rapporten är ett underlag i det långsiktiga arbetet med att öka tryggheten och minska brottsligheten i de geografiska områden där det bäst behövs. Åtgärder ska tas fram i dialog med kommuner och andra aktörer. Rapporten kan användas som ett kunskapsunderlag för regionala eller lokala beslut om insatser, skriver polisen.

Polisen menar dessutom att flera av riskfaktorerna ligger utanför deras kontroll. De pekar till exempel på arbetslöshet, etnisk segregation och trångboddhet. Myndigheten anser däremot att de kan minska rädslan och öka tilliten i dessa områden.

Allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen

Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag

Parallella samhällsstrukturer

Våldsbejakande religiös extremism

Närhet till andra utsatta områden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer