Foto: TT Nyhetsbyrån

Skarp kritik efter barnmord

Uppdaterad
Publicerad

Motala kommun kritiseras för allvarliga brister i hanteringen av anmälningar rörande barn och unga som far illa.

Det var efter mordet på en treårig flicka utanför Motala i somras som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inledde en granskning av kommunens arbete med anmälningar om barn och unga som befaras fara illa.

Bakgrunden till mordet, för vilket den 32-åriga mamman dömdes till rättspsykiatrisk vård, var en vårdnadsprocess.

Flicka mördad utanför Motala

Redan i december 2012 hade pappan slagit larm till socialkontoret att barnets mamma hotat att ta livet av sig själv och dottern – något som aldrig utreddes av kommunen.

Bristfälliga bedömningar

Bristerna i hanteringen av det fallet var så allvarliga att IVO nu granskat hela socialnämndens arbete med denna typ av anmälningar.

IVO har granskat samtliga anmälningar under första halvåret i fjol: 205 stycken. I drygt hälften av fallen inleddes aldrig någon utredning och i merparten av dessa var förhandsbedömningen bristfällig.

Socialnämnden inte har utgått från barnets bästa när den beslutat att inte inleda en utredning, menar IVO.

Utgick från vuxna

I flera fall utgick nämnden från de vuxnas situation eller vuxnas beskrivning av barnets situation. I anmälningar om våld inom familjen godtog man förälderns uppfattning om att stöd inte behövdes och i andra fall lade man ansvaret att avgöra behovet av insatser på ungdomen själv.

– Behöver ett barn skydd eller stöd ska en utredning inledas oavsett vårdnadshavarens eller barnets egen inställning. Barnets behov ska alltid vara det som avgör, säger Cecilia Lobos, inspektör vid IVO.

Lång handläggning

IVO riktar även kritik mot för långa handläggningstider i en del av förhandsbedömningarna.

Myndigheten kräver nu att socialnämnden vidtar åtgärder. Det handlar bland annat om att barns behov av skydd och stöd ska bli tillräckligt utredda och att förhandsbedömningar ska göras inom de tidsfrister som anges i lagen.

Hör vad ansvarig politiker och förvaltningschef har att säga om kritiken i inslaget ovan.

IVO:s beslut

Socialnämnden ska till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inkomma med redogörelse som visar på vilket sätt nämnden säkerställer:

  • Att förhandsbedömningar görs inom de tidsfrister som anges i 11 kap. 1 a § andra stycket socialtjänstlagen (SoL).
  • Att barns behov av skydd och stöd blir tillräckligt utredda i enlighet med 11 kap. 1 § SoL.
  • Att socialtjänstlagens bestämmelser i 1 kap.2 § SoL gällande barns bästa följs.
  • Att beslut som tas inom ramen för en förhandsbedömning förses med beslutsmotivering i enlighet med gällande krav i 7 § förvaltningslagen (FL).
  • Att offentlighets- och sekretesslagens bestämmelser om sekretess för uppgift inom socialtjänsten efterlevs.

Redovisningen av vidtagna åtgärder ska ha inkommit till IVO senast den 31 mars 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka mördad utanför Motala

Mer i ämnet