Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens bilder tagna under upploppen i Skäggetorp på påskdagen samt kammaråklagare Kajsa Malmström. Foto: Polisens förundersökning och Mimmi Moberg /SVT

Skärpta straff för två deltagare i påskupploppen i Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt dömde på måndagen tre personer som deltog i påskupploppen i Skäggetorp i Linköping till fyra års fängelse. Det innebär skärpta straff för två av dem.

I juli dömde Linköpings tingsrätt männen till mellan två och ett halvt år och fyra års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Alla tre överklagade sina domar till hovrätten, som alltså skärper straffen för två av dem.

Trion deltog i de upplopp som ägde rum under påskdagen. Hovrätten anser att deras gärningar varit av särskilt farlig art och skriver bland annat nedanstående i domen:

”Det angrepp mot polisverksamheten som [männen] deltagit i måste betecknas som mycket hänsynslöst. […] Det har varit fråga om en omfattande stenkastning samt sparkar och slag mot polisfordon, men även upprepad stenkastning mot flertalet polismän som befunnit sig utanför sina fordon. […] Det är vid bedömningen av straffvärdet klart försvårande att angreppen alldeles uppenbart syftat till att skada poliser och polisiär egendom.”

Mindre individuell hänsyn

Göta hovrätt har också fäst uppmärksamhet på att alla tre varit delaktiga i angreppen mot polisen och tagit mindre hänsyn än tingsrätten till vad var och en av dem har gjort under upploppen.

– Jag tycker det är en bra och välskriven dom, säger kammaråklagare Kajsa Malmström.

Hör mer om vad hon anser om domen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.