Foto: Riksantikvarieämbetet UV Öst

Skelett från stenåldern hittat

Uppdaterad
Publicerad

Ett skelett från äldre stenåldern har hittats vid utgrävningarna längs strömmen i Motala.

Med stor sannolikhet är skelettgraven från den äldre stenåldern, det vill säga mellan 4000-6000 år före Kristus. Fyndet är samtida med bostadskomplexet som undersöks och är den första regelrätta graven som påträffats i samband med utgrävningarna vid Motala ström. Tidigare har man bara funnit kranier och fragment av människoben på platsen.

Unikt fynd

Det är det äldsta stenåldersskelett som hittats så här långt norrut och förutom ett skelett i Alvastra i Ödeshög är det också det äldsta som har hittats i regionen.

– Graven är en del av ett stort stenålderskomplex med boplatser, fiskeplatser, hantverksplatser och rituella platser. Det är ett jätteviktigt fynd som ger nytt perspektiv av platsen, säger arkeologen Göran Gruber.

De första spåren av skelettet hittades i förra veckan och arkeologerna har sedan dess grävt fram det centimeter för centimeter. Tack vare den dödes tänder har arkeologerna konstaterat att det rör sig om en ung vuxen individ.

Hårt nedbrutet

– Tyvärr är benmaterialet mycket hårt nedbrutet. När vi skulle plocka upp det gick det helt enkelt inte att hålla samman lårben och överarmar i hela stycken. De föll sönder i ett myller av små fragment, skriver Göran Gruber på utgrävningarnas blogg.

Sedan upptäckten 1999 av boplatskomplexet vid Motala ström har Riksantikvarieämbetet bedrivit uppdragsarkeologiska undersökningar norr och söder om strömmen i omgångar. Det pågående arbetet kommer att avslutas under 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.