Skjutsandet farligt för barns hälsa

Uppdaterad
Publicerad

För mycket skjutsande kan vara farligt för barns hälsa hävdar experter. Ett fåtal av dagens skolbarnsföräldrar fick skjuts till skolan när de var små, men idag skjutsar en majoritet av dem sina barn till skolan.

I Linköping har ett par familjer slutat skjutsa och istället startat gående skolbussar. Varje morgon klockan halv åtta avgår den gående skolbussen från sin hållplats på Tomatvägen 1 i Ekängen utanför Linköping.
Då går en förälder med sex barn vägen genom villasamhället till skolan.

Uppmanades sluta köra barnen
Idag räknar barnen på danska och franska och tävlar om vem som är snabbast till nästa lycktstolpe. Det är lite rått och kallt men ingen knotar.
Förra skolåret åkte alla de sex barnen bil med sina föräldrar till skolan. Lyxigt, bekvämt och varmt.
Och föräldrarna tyckte det var praktiskt att släppa av barnen på skolan på väg till jobbet. Men det tog tid att komma in vid skolan och vända. Ibland en hel kvart.
Vid ett möte med trafiksäkerhetskonsult Helena Hellstén uppmanades föräldrarna att sluta köra sina barn till skolan vilket gjorde flera av dem upprörda.
– Jag tyckte nog att det var kommunen och skolan som skulle underlätta för bilarna och fixa parkering, övergångställe med mera, säger Mads Ryder.
Men sedan började familjerna i kvarteret prata med varandra. Mads och hans fru gick och cyklade båda till skolan när de var små och tyckte att varför skulle inte också deras barn kunna gå.

Gående skolbuss
Mads familj och ytterligare två familjer bestämde att starta en gående skolbuss där föräldrarna turas om att gå med barnen till skolan. Men barnen tyckte inte det var kul i början.
– De ville bli skjutsade, det var lyx och bekvämt. Men idag vill barnen inte åka bil. De sjunger, leker, hinner prata med varandra och lärarna är nöjda med att det efter en kvarts promenad är lite mindre
myror i brallorna hos barnen när skolan väl börjar, säger Mads Ryder.
Mads Ryder leder den vandrande skolbussen var 6:e dag, vilket tar drygt en halvtimme. De andra dagarna leder andra föräldrar och han kan åka en halvtimme tidigare till jobbet så på det hela taget så vinner han tid jämfört med att varje dag skjutsa med bil som tar minst 15 minuter.

Mångmiljonbelopp
Trafikkonsulten Helena Hellstén som jobbar för en trafiksäker, miljövänlig skola. Hon var den som fick kritik av Mads Ryder, men idag gläds han och fler föräldrar i Linköping åt deras vandrande skolbussar.
De flesta föräldrar hon träffar i vårt område kräver precis som Mads Ryder först gjorde att kommunerna ska underlätta för bilarna. De vill inte själva ändra sitt beteende.
– Det läggs ner mångmiljonbelopp för att underlätta för skjutsande föräldrar, säger hon. Pengar som skulle kunna användas så mycket bättre.
Helena Hellstén menar också att gå och cykla till skolan ger ovärderlig vardagsmotion. Vardagsmotion ökar vår livslängd och minskar dödligheten, i olika sjukdomar, till exempel cancer. Det visar också flera internationella studier. Att till exempel spela innebandy två gånger i veckan har inte samma effekt som daglig motion, till exempel att gå till skolan, säger Helena Hellstén.
Och den allvarligaste konsekvensen av för mycket skjutsande är förmodligen hur barnens hälsa drabbas genom att öka på stillasittandet, hävdar hon och refererar till ett föredrag av läkaren Stefan Brandt.
Hur det blir när dagens barn bli gamla, ville hon inte ens tänka på:
– De har inte fått den vardagsmotion som de hade behövt och vi kommer se en bomb av ohälsa brisera på våra sjukhus, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.