Brand under kraftledning vid Bänntorp nordväst om Norrköping Foto: Niklas Luks

Extremt torrt: Flera larm om skogsbränder under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarhelgen har det varit ett tiotal larm om skogbränder hos Räddningstjänsten Östra Götland, som bevakar den östra länsdelen. De flesta har släckt snabbt eller så har man inte kunnat upptäcka någon brand. Men i tre fall har det varit större skogsbränder.

Stax före lunch på söndagen började det brinna på ett berg vid Djupviken/Arkösund. En yta på ca 50x50 meter som bedöms som svårttillgänglig av räddningstjänsten, och man uppger på sin hemsida att man försöker få helikopterunderstöd från MSB.

Vid kl 13:15 meddelar räddningstjänsten att branden är omringad och under kontroll och att helikopterunderstödet avbokas. Sammanlagt är det en en yta på 4 000 kvadratmeter som brunnit. Eftersläckningen kommer pågå under hela söndagseftermiddagen.

Brand vid kraftledning

Under lördagen bekämpade räddningstjänsten en 100x100 meter stor brand vid en kraftledningsgata vid Bränntorp nordväst om Norrköping. Det brann ordentligt och spridningsrisken till skogen var stor, skrev Räddningstjänsten Östra Götaland på sin hemsida vid 15:45-tiden på lördagen.

Räddningstjänst från Finspång och Kvillinge i Norrköping var på plats och släckte.

Vid 16:45 uppgav räddningstjänsten att branden var inringad och under kontroll. Men att det behövs minst två timmars eftersläckning innan skogsägarens personal kan ta över bevakningsansvaret.

– Vi har haft 14 man på plats. Kraftledningen har inte påverkats, men den gjorde också att vi inte kunde använda helikopter vid släckningen, säger inre befäl Mikael Kalered.

Orsaken till branden är okänd.

Större brand utanför Söderköping

Senare under lördagskvällen vi 20:20-tiden började det brinna i terrängen vid Luddingsbo i Söderköpings kommun, på en yta av 150x200 meter. Brandstationen i Söderköping var först på plats och släckte.

Efter två timmar var branden inringad, och vid 03:15 meddelar Räddningstjänsten på sin hemsida att branden var släckt och att samtliga räddningsfordon hade lämnat platsen.

– Vi kommer att åka och kontrollerar brandplatsen under dagen eftersom skogsägaren inte bor i närheten. Vi vet inget om brandorsaken, säger Lennart Ågren inre befäl.

SMHI: Extremt torrt

De senaste dagarna har Räddningstjänsten Östra Götaland hanterat flera larm om skogbränder, men alla har kunnat bekämpas på ett tidigt stadium. SMHI varnar samtidigt för att det är mycket eller extremt torrt i markerna med risk för mycket stor brandspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.