Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska du elda eller grilla är det bra om man är flera på plats och att man har släckutrustning redo, säger Mikael Kalered, vakthavande befäl på Räddningstjänsten. Foto: August Askbom/SVT

Skogsbrandssäsongen är här: ”Det är otroligt torrt i marken”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens varma väder har gjort marken torr på många ställen i Östergötland och nu slår Mikael Kalered, vakthavande befäl på räddningstjänsten, fast att säsongen för skogsbränder är här.

– Ja, det man lugnt säga, säger Mikael Kalered.

Sedan de stora bränderna 2018 har räddningstjänsten arbetat för att bygga upp ny kompetens samt användning av ny teknik. Sedan förra året har man haft tillgång till SMHI:s sateliter genom MSB för att upptäcka bränder, och dessa tror Mikael Kalered kommer spela en avgörande roll framöver.

– Den tekniken är jättevärdefull. Vi har exempel från förra året där vi tidigt kunde upptäcka bränderna och släcka de snabbt med mindre resurser, säger Mikael Kalered.

Någon prognos för hur brandhärjad årets sommar kan komma att bli är svårt att svara på säger Mikael Kalered, men på grund av det varma vädret och torra marken har Räddningstjänsten redan aktiverat organisationen för släckning av skogsbränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.