Skolbibliotek saknas fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever ska ha rätt till ett skolbibliotek, men en ny rapport från Region Östergötland visar att fortfarande så saknar elever vid 80 av Östergötlands kommunala skolor tillgång till eget skolbibliotek.

-Nu är det alldeles nödvändigt att kommunerna gör någonting åt saken, för det står i skollagen att det ska finnas, säger Helena Agnemar, som är utvecklingsledare för bibliotek Region Östergötland.

Tidigare har granskningar av SVT Öst och Kungliga Biblioteket visat upp en dyster verklighet. Och nu bekräftar en ny rapport från Region Östergötland att de stora bristerna på våra barns skolor består.

80 av Östergötlands kommunala skolor saknar fortfarande tillgång till eget skolbibliotek.

-Skolorna tror att det räcker med att ha tillgång till folkbiblioteket, men det gör det inte, eftersom man har olika uppdrag och kan inte tillgodose elevernas behov där, säger Helena Agnemar.

Utmärkelse

Men det är inte bara en svart bild som målas upp i rapporten.               

Det finns också kommuner som Linköping, Åtvidaberg och Motala, som satsar mer på elevernas rätt till ett eget skolbibliotek. Och här hittar vi också skolor som har fått utnämningar: Hjulsbroskolan – ” Årets skolbibliotek 2015” och Alléskolan – ”Skolbibliotek i världsklass 2015”.

-Vi har t.ex bokcaféer, läsecirklar och skapar möjligheter för eleverna att prova på olika kulturevenemang. Ja, det finns liksom inga gränser för vad som man kan hitta på med ett skolbibliotek, sa Karin Nielsen Lundin, bibliotekarie på Alléskolan i Åtvidaberg, tidigare i våras när skolan fick utmärkelsen.

Okunskap

Det är tydligt att se att medans några kommuner ser möjligheter, ser andra problem. Och sammantaget så är bilden högst varierande i Östergötland. 

-Man kanske inte riktigt vet vad en skolbiblioteksverksamhet är för någonting. Alltså att det inte är bara ett rum med böcker, utan det är en verksamhet för att stödja elevernas lärande och stimulera till läsning. Allt sånt som skolan har som uppdrag.

Jag tror det är huvudorsaken faktiskt, för visste man det så skulle det finnas fler skolbibliotek, säger utvecklingsledare för biblioteken Helena Agnmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.