Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet på skolfrukost i Vadstena. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Skolfrukost ska ge piggare elever i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

För att få piggare elever med mer energi erbjuds nu skolfrukost till alla högstadieelever i Vadstena.

– Det har visat sig att många elever inte äter någon frukost alls, så då vill vi prova något nytt, säger måltidschef Markus Gustafsson.

Det är premiärmorgon för den nya satsningen och när SVT Nyheter Öst kliver in genom dörren på Birgittaskolan så pågår en febril aktivitet bland kökspersonalen för att förbereda morgonens frukost.

– Det är lite nervöst första morgonen. Jag hoppas verkligen att några hittar hit. Det är meningen att frukosten ska bli en trevlig stund för eleverna och det är viktigt att skapa en härlig miljö, säger Markus Gustafsson.

Neo Aho Holm och Tage Fyhr passar på att få lite frukost innan skolan startar. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Gör ni det här för att ni vill förbättra elevernas skolresultat?

– Nej, det här handlar först och främst om att skapa sunda vanor för eleverna. Sen tror vi förstås att i förlängningen kommer det leda till bättre resultat. Men det är inte det som är huvudsaken.

”Vi kommer hit igen”

Klockan börjar närma sig åtta och plötsligt dyker flera elever in genom dörren. Ett leende sprider sig när de upptäcker det uppdukade frukostbordet.

– Det är jättebra. Idag finns det smoothie, macka, och en ingefärsshot, så det är är gott och vi är nöjda. Vi kommer gå hit igen, säger Millie Edlund och Alva Erhagen.

Följ med i klippet ovan på skolfrukost i Vadstena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.