Universitetssjukhuset i Linköping. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SKR: Vårdkonflikten slår hårt mot patienter

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) anser att Vårdförbundets varsel är livsfarligt för patienter. Om strejken träder i kraft kan patienter skadas eller dö, varnar man i en skrivelse.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) anser att Vårdförbundets strejkhot den 4 juni kommer att "slå direkt och hårt mot stora grupper av patienter, inklusive cancerpatienter och personer med akuta tillstånd".

Det uppger SKR i en skrivelse till Medlingsinstitutet, som skickades in sent under måndagen. Vårdförbundet varslade den 21 maj om utökade konfliktåtgärder som bland annat berör regionerna i Skåne, Stockholm, Västerbotten, Östergötland och Västra Götaland.

Enligt SKR kan det leda till att patientvård försenas eller avbryts vilket i sin tur kan göra att livshotande sjukdomar upptäcks sent eller missas.

SKR varnar också för att flera regioner som är berörda av övertidsblockaden nu tycker att den är samhällsfarlig eftersom den pågått ett tag och att semestrarna närmar sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Barkarö, konfliktledare och Helene Esping, vice ordförande på Vårdförbundet i Östergötland. Foto: Martin Klevelid/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.