Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av de fyra unga männen som döms till sju års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott i Stockholm kommer från Linköping. Foto: Polisens förundersökning

Skulle mörda gängledare i Stockholm – Linköpingsmän döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män från Linköping döms av Södertörns tingsrätt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott till fängelse i sju år – det efter att ha planerat att mörda en av ledargestalterna i den pågående gängkonflikten i Stockholm.

De som döms är två 21-åringar och en 19-åring från Linköping. Samtliga är välkända av polisen sedan tidigare och en av männen friades så sent som förra året av hovrätten efter att i tingsrätten ha dömts för det uppmärksammade mordförsöket i Linköpingsstadsdelen Ryd 2021.

Södertörns tingsrätt dömer samtliga tre Linköpingsbor till fängelse i sju år för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. I samma mål döms även en 22-åring från Stockholmsområdet för samma rubriceringar – även han till fängelse i sju år.

Greps med vapen i hyrbil

Männen greps den 19 mars i Älvsjö. De var då maskerade och beväpnande med pistoler i en hyrbil. Enligt domen väntade de på att den 24-åriga gängledaren skulle dyka upp på en adress som han lurats till.

Den 24-åriga måltavlan har varit tongivande inom den organiserade brottsligheten i södra Stockholm i flera år och hans gäng har kopplingar till den ”Kurdiske räven”.

Männen döms mot sitt nekande, men tingsrätten anser att åklagaren lyckats bevisa att männen planerat mörda 24-åringen. Den anser också att det funnits fara för att brottet skulle ha fullbordats.

Samtliga dömda blir kvar i häkte tills dess att domen vunnit lagakraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.