En varg får skjutas av de vargar som finns i Långbogenreviret. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Skyddsjakt på varg beviljad av Förvaltningsrätten

Publicerad
Sent på fredagseftermiddagen kom beslutet från Förvaltningsrätten i Luleå. Den skyddsjakt på varg som Länsstyrelsen fattade förra veckan står fast, med tillägget att om någon årsvalp finns i närheten så få ingen varg skjutas.

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg står alltså fast, men ingen varg får skjutas om det finns årsvalpar i närheten.

– När vi fattade beslut om skyddsjakt visste vi inte att det fanns några årsvalpar, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen, och tillägger att de instruktioner som jaktledaren fick var att inte skjuta vargtiken om det var möjligt.

Vargtiken fredad med valpar

Förvaltningsrättens beslut betyder med största sannolikhet att vargtiken kommer att vara fredad den närmsta tiden eftersom hon är med årsvalparna hela tiden till en början.

– Det bästa vore att ta bort en fjolårsvalp. En fjolårsvalp som är hane är oftast redan större än tiken, säger Mia Kjällander.

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt överklagades av tre organisationer och sju privatpersoner. Den första organisationens överklagan, Nord Ulv, avslogs redan förra veckan, varpå NordUlv gick vidare och överklagade beslutet till Kammarräten i Sundsvall, där ärendet ännu inte är avgjort.

Privatpersoner inte rätt att överklaga

Förvaltningsrätten slog också fast i sin dom att privatpersoner som inte har någon personlig koppling till området där vargen finns inte har rätt att överklaga Länsstyrelsens beslut. De ansåg inte heller att en av organisationen har rätt att överklaga eftersom den inte funnits registrerad som ideell förening i mer än tre år. Återstår för Svenska Rovdjursföreningen att bestämma om de ska överklaga Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer