Sara Skyttedal (KD) och Birgitta Rydhagen (MP). Foto: TT/Miljöpartiet

Sara Skyttedals miljötips: ”Flyg mer!”

Uppdaterad
Publicerad

Flyg mer för att hjälpa klimatet – det föreslår Kristdemokraternas kommunalråd i Linköping, Sara Skyttedal, på sin Twitter. Uttalandet har mött motstånd på det sociala mediet.

Under tisdagen twittrade Sara Skyttedal (KD) flera inlägg om flyget och hur det i framtiden skulle kunna bli mer miljövänligt om fler valde att flyga. Anledningen till tweetsen är enligt Sara Skyttedal att flygets påverkan på miljön diskuterats mycket den senaste tiden, och att hon menar att folk uppmanats ha klimatångest om de åker på semesterresor.

– Hos mig blir det en del frustration då eftersom jag inte tror att vi kan rädda klimatet genom att svenskar åker mindre till Thailand, säger Sara Skyttedal.

Foto: Skärmdump/Twitter

Flyger extra mycket – för att klimatkompensera

I en av sina tweets frågar Sara Skyttedal om de som stöttar globalisering och samtidigt vill minska flygandet för klimatet har ”kortslutning”.

– Twitter är ett debattformat som har den typen av formuleringar, det är inte bara jag som uttrycker mig så, men just den tweeten har en viktig poäng. För om man tycker att det här är viktigt – varför ska man då stänga ned flyg, som är det snabbaste sättet att resa, om det finns möjlighet att göra det grönt inom bara några decennier?

Foto: Skärmdump/Twitter

Hon fortsätter:

– Det skulle ge en negativ påverkan på globaliseringen. Att de förespråkar åtgärder som slår mot flyget är då ganska intressant tycker jag.

”Kan inte hålla industrier under armarna”

Birgitta Rydhagen, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Linköping, håller inte med Skyttedal om att mer flyg är en god idé för miljön.

– Samhället och individer kan inte hålla industrier som är miljöskadliga under armarna för att de ska bli miljövänliga senare. Det blir ett konstigt tillvägagångssätt. Vi borde satsa på det som är så miljövänligt som möjligt, men inte uppmana till att flyga mer för att gynna utvecklingen, säger Birgitta Rydhagen.

I sina tweets skriver Skyttedal bland annat att hon flyger extra mycket för att klimatkompensera och hon kallar personer som flyger mindre för ”dumpuckon”. Birgitta Rydhagen menar att Skyttedals uttalande var på en låg diskussionsnivå.

– En person som väljer mindre flyg av miljö- eller ekonomiska skäl – varför den skulle vara ett dumpucko förstår jag inte. Det finns ingen anledning att fördöma dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.