Carl Johan De Geer berättar om släktens mörka historia. Foto: Ulf Persson/SVT

”Släkten och slavarna” – konstutställning med mörk botten i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Förutom att betraktas som den svenska industrins fader var Louis De Geer också delaktig i den vinstgivande slavhandeln under 1600-talet. Ungefär 400 år senare vill konstnären Carl Johan De Geer belysa familjens mer okända sida i utställningen ”Släkten och slavarna” på Norrköpings konstmuseum.

Med konstverken vill han konfrontera släktens inblandning i slaveriet under 1600-talet. Utställningen består av sju installationer: möbler, tyger och bilder.

Carl Johan De Geer har varit verksam som konstnär sedan 1960-talet och är bland annat känd för verket ”Skända flaggan” och att ha varit en av hjärnorna bakom tv-serien ”Tårtan”.

Norrköping

Ett möte med en svart man under 2000-talet fick honom uppmärksammad på släkten De Geers mörka förflutna. Mannen berättade om slavstationen Carolusborg i Ghana som släkten ägde, men sålde till danskarna 1663. Mötet skakade om Carl Johan De Geer som började arbeta med ”Släkten och slavarna” för att bearbeta detta.

Utställningen visas till och med 28 april nästa år.

Hör Carl Johan De Geers berättelse och se valda delar av utställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet