Scans slakteri i Kristianstad. Foto: TT

Slakterier behöver inte längre testa trikiner

Uppdaterad
Publicerad

Slaktgrisar som fötts upp under kontrollerade uppfödningsförhållanden behöver inte längre testas för trikiner på slakterier, enligt beslut från jordbruksverket.

– Det är dyrt för näringen att testa alla grisar för trikiner. Den här lättnaden i reglerna kommer att betyda lägre kostnader för näringen samtidigt som vi fortfarande bedömer att vi har gott smittskydd, säger Shivar Magdal på enheten för idisslare och gris vid Jordbruksverket.

Bakgrunden är att EU ändrat reglerna för trikinprover. Dock ska slaktkroppar som kommer från besättningar med grisar från krav och EU-ekologisk produktion, fortsättningsvis provtas eftersom de går ute.

Trikiner

Trikiner finns hos köttätande djur och även hos människor i de flesta delar av världen. I Sverige är fall hos människor mycket sällsynt.

Trikiner är små larver som kan infektera flera olika arter av däggdjur. Infektionen är mycket ovanlig hos svenska grisar och har inte påvisas sedan 1994 men under senare år har enstaka fall konstaterats hos vildsvin.

Trikiner sprids enbart genom förtäring av kött som inte är tillräckligt upphettat från djur som är infekterade med trikiner. Det gäller framför allt grisar, men även björnar och hästar kan vara bärare av trikinlarver.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.