Distriksläkaren Gustaf Jörneus hoppas att man kan hitta individer som ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Foto: SVT

Slipp tidsbokningen – här mäter du själv ditt blodtryck

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen i Hemse på Gotland blir först ut med ett så kallat ”hälsorum”. Med hjälp av rummet hoppas Region Gotland på att kunna förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

En skylt med texten ”Hälsorum” bredvid receptionen i Hemse Vårdcentral visar vilken dörr man ska gå in i. Inne i rummet möts man av en bekväm fåtölj, en våg och ett bord där broschyrer står uppställda tillsammans med en elektronisk blodtrycksmätare.

Rött= inte bra

I ett ”rör” stoppar man in sin arm – med ett knapptryck aktiveras maskinen som sedan klämmer åt kring armen och mäter trycket. Några sekunder senare har man ett resultat som man kan jämföra med en lista på väggen. Grönt är bra, gult lite mindre bra och rött är inte så bra.

– Är det väldigt rött så brukar vi rekommendera att man kontaktar receptionen så får man träffa en sköterska eller läkare på en gång, säger distriktsläkaren Gustaf Jörneus.

Hittar dem innan de drabbas av hjärtinfarkt

Rummet har samma öppettider som vårdcentralen. Det är inte bara blodtrycket man kan mäta här utan också också längd och vikt för att kunna räkna ut sitt BMI. Man kan också få hjälp med att kolla sitt blodsocker. På det här sättet kan man fånga upp personer som ligger i riskzonen för att till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

– De

Distriksläkaren Gustaf Jörneus hoppas att man kan hitta individer som ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Foto: SVT

t gäller ju att hitta de här individerna i tid, innan de drabbas av hjärtinfarkt eller stroke så att man kan sätta in åtgärder. I första hand handlar det inte om att sätta in mediciner på personer med högt blodtryck utan det kan handla om livsstilsförändringar med mer motion och nyttigare kosthållning, säger Gustaf.

Hoppas på fler rum

Hälsorummet här är först ut på Gotland, men förhoppningen är att fler ska kunna öppnas på andra vårdcentraler.

– Det hoppas jag! Vi vill ju jobba förebyggande och hitta personer innan det är för sent, säger Gustaf Jörneus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.