Slottet var en modern krigsmaskin

Publicerad

I dag, och endast i dag, kommer du att kunna upptäcka delar av Vadstena slott som tidigare varit hemliga för allmänheten. Det annars mysiga slottet kommer visa sin historia, en militär anläggning med kanontorn och arrest.

Anledningen är att Statens fastighetsverk för fjärde gången väljer att öppna hemliga utrymmen i svenska kultur- och naturmiljöer.

– Under Hemliga rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära sig mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Björn Andersson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Skulle stå pall mot invasion

Just i år är Vadstena slott utvalt till att vara en av de tio hemligheter som ska visas för allmänheten. Besökare kommer få chansen att ta sig tillbaka till slottets 1550-talshistoria, när Vadstena slott var en viktig del i försvaret mot dansken.

– När den danska hären marscherade upp genom Sverige för att ta Stockholm mötte de tungt motstånd här. Det vi i dag kallar Vadstena Slott var då en helt ny militär anläggning, säger Åsa Albihn som är fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Klättra för att hitta det bästa

Det kommer gå att upptäcka kanontornet, som genom trånga glipor i väggen skulle kunna försvara vallgraven. Dessutom kommer arresten och vaktrummet att öppnas för besökare. Men den mest exklusiva visningen i Hemliga rum är på slottsvinden i östra slottet. För att komma dit måste man kunna klättra i stegar och gå i branta trappor. Där kommer det att krävas biljetter eftersom bara sex personer åt gången får tillträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer