Slut på generösa politikerpensioner

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om de guldkantade pensionsavtalen för politiker. Men nu kan det vara slut. Riksdagen stoppar de generösa villkoren och kommuner och landsting väntas följa efter.

Pension i max två år och begränsade möjligheter att plocka ut lön via egna bolag är vad som kommer gälla när de nya reglerna träder i kraft. Men flera kommuner i vårt område har redan valt att begränsa politikerpensionerna, exempelvis Katrineholm och Norrköping.

Men i framtiden är det möjligt även för politiker under 50 att få pension. Det är bara nyvalda efter valet nästa år som omfattas och man måste ha suttit i mer än åtta år. Nuvarande politiker går på samma avtal som när de tillträdde.

Den 30 januari ska förslaget presenteras i riksdagen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer följa efter. Det kommer i sin tur innebära att många landsting och kommuner runt om i landet väljer att föja samma regler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.