Soldaterna förflyttar sig bland annat i bandvagnar. Foto: Patrik Widegren /SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Smålandsförband vaktar Gotland över jul

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på att de nya militärernas utbildning ska bli klar byts olika förband av och turas om att bevaka Gotland. Samtidigt har förberedelserna för den blivande garnisonen påbörjats. Just nu är det ingenjörsförbandet Ing 2 från Eksjö som har vakten.

På det stora markområdet vid Tofta skjutfält har hundratals träd tagits bort. Här ska så småningom stora ytor asfalteras och olika byggnader komma på plats.

– Här har nu markarbetena påbörjats för det garnisonsområde som ska byggas här, säger Mattias Ardin, chef för försvarets ledningsgrupp på Gotland, och pekar ut över fältet.

Försvåra för fienden

I september gavs bygglov och redan till sommaren ska de första delarna av det nya garnisonsområdet vara klara. Byggnaderna ska då tas i bruk av den stridsgrupp som nu utbildas i Skövde.

Under tiden turas olika förband om att finnas på ön, enligt order från överbefälhavaren, ÖB. Sedan ett par veckor tillbaka är det ingenjörsförbandet Ing 2 från småländska Eksjö som flyttat sin verksamhet hit. En verksamhet som delvis går ut på att försvåra för fiender att ta sig fram.

Förbandet på Gotland ska kunna försvåra för fienden att ta sig fram.

– Rent konkret kan det handla om att utföra fördröjande fältarbeten. Det kan också vara spärrning eller blockering utav flygplats eller hamnar, säger Jonas Larsson, ställföreträdande chef för Ing 2.

Tredje förbandet

Ing 2 är det tredje förbandet som varit på ön sedan ÖB i september beslutade att en trupp ständigt skulle finnas på ön.

– Jag tycker överlag att det har fungerat väldigt bra. Jag tycker att alla som arbetat med det här och allmänheten på Gotland har stöttat på ett väldigt bra sätt, säger Mattias Ardin.

En av militärerna. Foto: SVT

”Att tomten kommer”

Förbandet blir kvar på Gotland över jul för att så småningom bytas ut mot ett annat förband.

– Vi får hoppas att traditionerna på Gotland är ungefär de samma som vi är vana vid i Småland, och att tomten kommer, säger Johan Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer