Lastbil som kört ner i diket i Visby Foto: Patrik Widegren/SVT

SMHI varnar för kraftiga snöbyar och kuling

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har vintern kopplat ett än hårdare grepp om landet och så ser det ut att fortsätta. Sedan igårkväll varnar SMHI för snöfall i Östergötland och kuling på Östersjön.

Vintervädrets nyfunna styrka har fått SMHI att utfärda flera klass 1-varningar runtom i Sverige. I Östergötland varnar myndigheten för kraftigt snöfall och drivbildningar under tisdagen. Snön väntas kunna fortsätta falla under natten till onsdagen.

I nuläget är snödjupet i Östergötland mellan 1,5 decimeter med upp till 3 decimeter vid vissa områden vid kusten. Under dagen väntas det komma mellan 5-10 centimeter snö. Lokalt vid kusten kan det dock komma upp till 1,5 decimeter snö under dagen.

Bärgningsbil utanför Visby. Foto: Patrik Widegren/SVT

Till följd av vädervarningarna har Kalmar länstrafik, KLT, valt att ställa in samtliga avgångar mellan Linköping och Kalmar samt Linköping – Västervik. Alla avgångar från 04.00 fram till 23.00 på tisdagskvällen ersätts med buss.

Varning för kuling och nedisning

Över mellersta Östersjön fortsätter det att blåsa kraftigt under tisdagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling där vindarna väntas avta först under natten till onsdagen. Dessutom varnar myndigheten för måttlig till svår nedisning för de som färdas på Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.