Foto: Erik Johansen/TT

SMHI varnar för värmebölja – det här ska du tänka på i hettan

Uppdaterad
Publicerad

Värmen under midsommarhelgen håller i sig och under midsommardagen steg termometern till 32,8 grader i Mariestad.

Samtidigt har SMHI gått ut med gul varning för höga temperaturer i flera delar av landet.

Termometern låg över 30 trettio grader på flera håll i landet under midsommardagen. SMHI har gått ut med gul varning i nordligaste Kalmar län, delar av Östergötlands län samt Örebro län. Varningen gäller fram till måndag klockan 18.

I bland annat kommunerna Norrköping, Linköping, Finspång, Mjölby, Boxholm, Åtvidaberg, Söderköping, Kinda – samt  södra Örebro län och nordligaste Kalmar län så kan temperaturen på flera håll stiga över 30 grader.

Detta betyder att de i riskgrupper måste vara extra försiktiga i värmen då värmen innebär en extra påfrestning för kroppen.

Högsta temperaturerna på lördagen uppmättes i Mariestad med 32,8 grader, Härsnäs med 31,7 grader och Torpshammar på 31,3 grader.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har flera exempel på vad som är viktigt att tänka på under en värmebölja.

Tänk på det här vid höga temperaturer

Det gäller att hålla koll så att temperaturen inomhus inte blir för varm, bland annat genom dra ner markiser eller gardiner. På natten kan man passa på att öppna fönsterna för att kyla ner bostaden.

Undvik att anstränga dig för mycket och tänk på att dricka mycket vatten. Ett till tips är att kyla ner kroppen med en kall dusch.

SMHI:s varning sträcker sig till klockan 18:00 på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.