Se Region Östergötlands film inifrån en av de sjukhusavdelningar som vårdar patienter med covid-19 genom att klicka på videon. I artikeln berättar smittskyddsläkaren om hur man hela tiden bygger om avdelningar när behovet av vårdplatser för de här patienterna ökar. Foto: Region Östergötland

Smittskyddsläkaren: ”Läget är under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på lördagen vårdades 120 personer med bekräftad covid-19 på sjukhus i Östergötland. – Vi anpassar vårdresurserna till de ökade behov som finns. Just nu är läget under kontroll, säger Jens Raffelsberger som är ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Östergötland är ett av de län som har störst andel smittade i förhållande till folkmängden. Vid lunchtid på lördagen vårdades 120 personer med bekräftad covid-19 på sjukhus i Östergötland. Av dem vårdades 26 personer på en intensivvårdsavdelning.

I vår direktrapportering kring utvecklingen i Östergötland och på Gotland som du hittar här har flera personer undrat om vårdresurserna kommer att räcka.

Räcker vårdresurserna?

”I Stockholm rapporteras det om en storm och att läget är väldigt ansträngt, men inget liknande hörs från Östergötland. Är beredskapen och resurssituationen så mycket bättre här?” skriver en läsare.

”Kan ni fråga hur många IVA-platser som finns i Östergötland? Vad gör regionen för att öka platserna i nuläget?” skriver en annan person till oss.

Ställföreträdande smittskyddsläkaren Jens Raffelsberger säger till SVT Nyheter Öst att det inte är så enkelt att säga hur många vårdplatser det finns eftersom man hela tiden anpassar vårdplatserna till behovet.

Personal flyttas

– Vi omstrukturerar hela tiden vården. Man drar ner på den planerade verksamheten och gör om avdelningar till pandemienheter allt eftersom behovet ökar, säger han.

För att kunna göra om avdelningar behöver man både anpassa den fysiska miljön och flytta personal som vanligtvis har andra arbetsuppgifter.

– Då flyttar man personal som vanligtvis jobbar i mottagningsverksamhet och personal med vårdutbildning som jobbar administrativt, säger Jens Raffelsberger.

”Det kommer att öka”

Jens Raffelsberger säger att regionen har planerat utifrån antalet personer som har behövt vård i Kina och Italien.

– Vi har beräknat hur många som vi tror kommer att insjukna och hur många som behöver intensivvård. Och den planeringen följer vi nu.

Det kommer att ske en ökning av antalet personer som behöver vård på grund av coronapandemin i Östergötland, enligt Jens Raffelsberger.

– Ja absolut, det kommer att öka några veckor framöver. Det har vi planerat för.

Du är inte orolig för att vårdresurserna inte ska räcka?

– Nej inte i nuläget. Det beror också på hur många i personalen som blir sjuka. Men även det har vi planerat för. Då omstrukturerar vi i vården och drar ner ytterligare på den planerade verksamheten.

Akutsjukvården fortsätter som vanligt

Patienter som skulle ha opererats eller påbörjat en behandling påverkas av det här. Däremot fortsätter akutverksamheten som vanligt.

– Det är viktigt att poängtera det, säger Jens Raffelsberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.