Arkivbild från Motala. Foto: Jeppe Gustafsson

Snabbare lagföring nu också i Motala och Linköping

Publicerad

Från och med måndag 24 januari ska även polisen i Motala och Linköping arbeta enligt metoden ”snabbare lagföring, SLF”. Det betyder att polisen ska kunna avsluta vissa typer av utredningar på plats. Det handlar till exempel om trafikbrott samt ringa stöld och ringa narkotikabrott.

Metoden har funnits i polisområde Norrköping sedan januari 2021 och under fjolåret tillämpades den i 958 ärenden. Av dessa gick 777 vidare till åklagarkammaren.

Tingsrätten i Norrköping har sedan avgjort 423 mål inom SLF och den totala handläggningstiden – från brott till avgjort datum – är 6,3 veckor, enligt uppgifter på polisens sajt. Tidigare kunde motsvarande tid vara 22 veckor, eller mer.

”Bevisningen är färsk”

– Personalen på tingsrätten (i Linköping red anm) har varit mycket motiverad och engagerad vid införandet av snabbare lagföring. Det är positivt att tingsrätten kommer att kunna döma över händelser som ligger nära i tiden; bevisningen är färsk och samhällets reaktion kommer snabbt, säger Charlotta Riberdahl, lagman vid Linköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

En tredjedel av alla mål i Norrköpings tingsrätt under 2021 kopplas till SLF. Snabbare lagföring är ett regeringsuppdrag till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket och det infördes först i Stockholm Nord.

I klippet nedan får du reda på mer om SLF:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Thorsén, jourförundersökningsledare Foto: Carl Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet