Foto: SVT/TT

Snabbspår kan halvera tiden till vårdjobb

Uppdaterad
Publicerad

Idag tar det minst sju år för nyanlända med vårdkompetens att få ut sin yrkeslegitimation. Genom ”språksnabbspåret” vill Region Östergötland halvera tiden.

Språkpraktik och mentorskap ska förkorta vägen till vårdjobb avsevärt för nyanlända. Det handlar om personer som har sjukvårdkompetens från sitt hemland, men som behöver få en yrkeslegitimation i Sverige.

Vid årsskiftet drar Region Östergötland därför igång det nya språksnabbspåret.

Behov av personal

– Vi vill ta vara på den medicinska kompetens som många har samtidigt som vi behöver möta sjukvårdens behov av bemanning, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsens utskott för personal- och komptetensförsörjning.

De nyanlända kommer bland annat att få en gemensam språkundervisning.

– Det handlar om gemenskap. Ju fler personer med erfarenhet av hälso- och sjukvård i samma klass desto bättre. Då kan de börja prata sjukvård, förklarar Sly Agouda som är regional samordnare för nyanlända med hälso- och sjukvårdskompetens.

Får lära sig fackspråk

I utbildningens andra del ingår språkpraktik i vården ett par gånger i veckan under en termin.

– De får en inblick i hur den svenska hälso- och sjukvården är uppbyggd och får lära sig fackspråk. Men det handlar också om motivation och inspiration när man får träffa patienter, säger Sly Agouda.

Redan nu kan länets nyanlända ansöka om att få läsa svenska på Birgittaskolan i Linköping, men det är först efter årsskiftet som språksnabbspåret startar officiellt efter ett beslut som regionstyrelsen fattade hösten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.