Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Än så länge finns bara markeringspinnar utsatta, men efter årsskiftet börjar Vadstena kommun att bygga vägar och annan infrastruktur i Tycklingeområdet, berättar stadsarkitekt Petter Frid. Foto: SVT

Snart dags för nytt bostadsområde i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

I Vadstena har ett intensivt bostadsbyggande pågått under ett antal år. Till våren är dags för ytterligare ett nytt bostadsområde.

Det nya området ligger norr om själva tätorten och heter Tycklingeområdet.

– Vi kommer att börja projektera och bygga ut gator någon gång här efter årsskiftet, berättar stadsarkitekt Petter Frid.

Hoppas på hus i Tycklingeområdet 2024

I ett tidigare exploaterat område i Vadstena, Drottningmarken, har det byggts villor. På det nya området kommer det istället att bli par- och radhus och flerbostadshus.

– Vi har en förhoppning iallafall om att det skulle kunna bli hus här någon gång 2024, säger Petter Frid.

För varje område som bebyggs blir det svårare att hitta nya platser att bygga på. I Vadstena måste man ta hänsyn till stadens kulturhistoriskt viktiga centrum och runtom staden finns bördig åkermark. Då uppstår frågan huruvida det verkligen är lämpligt att bygga på mark som är bra att odla på.

Ny översiktsplan i Vadstena kommun

De platser som hittills ansetts bra att bygga på börjar ta slut i kommunens gällande planer. Därför börjar nu arbetet med en ny översiktsplan. Nu ska dessutom översiktsplanen göras digitalt, vilket ska göra arbetet lättare i framtiden, men som kräver en del arbete innan det fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet