Det är nationell brist på TBE-vaccin. Foto: TT

Snart kommer det mer TBE-vaccin till Östergötland

Publicerad

Om några veckor kan Region Östergötland åter ha vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE. Just nu gör bristen på vaccin att nya vaccinationstider inte kan bokas.

Över hela landet är det brist på vaccin mot TBE. En del regioner och privata företag har fortfarande vaccin i lager, men i Östergötland är det just nu stopp för den som vill boka en tid. Till de som redan har en bokad tid finns det dock vaccin. För den som är under 16 år finns det fortfarande tillräckligt av ett speciellt barnvaccin.

Amerikanskt vaccin på gång

I veckan har Region Östergötland fått klart att köpa in ett ersättningsvaccin. Egentligen är det samma vaccin som det ordinarie, men det har ett annat namn eftersom det kommer från USA. Om några veckor hoppas regionen åter kunna öppna bokningen av TBE-vaccinationer. 

Det ordinarie vaccinet har en längre leveranstid och väntas komma i skiftet juli-augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TBE kan ge hjärninflammation och långa vårdtider. Foto: Christian Bruna/EPA Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.