Gotlands nya gasfärja kommer ta sin premiärtur den 28 mars. Foto: Privat

Snart premiär för färjan som kommer drivas med naturgas

Uppdaterad
Publicerad

Fartyget M/S Visborg som kommer gå mellan Visby och Nynäshamn kommer i första hand drivas av naturgas och premiärturen blir den 28 mars.

Fartyget kommer drivas med naturgasen LNG, som till största delen består av metan.

– Det är en färja som drivs med flytande naturgas och det är ett bränsle som har många fördelar – bland annat så minskar mängden koldioxid med ungefär 20 procent och mängden svavel är i princip obefintligt och partiklarna minskar också betydande jämfört med andra bränslen som finns, säger Christer Bruzelius, VD för Destination Gotland.

Att ha motorer som klarar både diesel och naturgas menar Bruzelius ger fler fördelar.

– Det här ger också möjligheten att i framtiden också kunna blanda in biogas eftersom biogas och naturgas är samma gas.

Trend inom Sjöfarten

Bruzelius menar att trenden inom Sjöfarten är att allt fler går över till naturgas eftersom det anses vara ett hållbart bränsle även i framtiden.

– Det är viktigt för att skapa ett hållbart trafiksystem, vi ser en ökad efterfrågan får våra passagerare när det gäller just att man efterfrågar ett hållbart resande och då tror vi att det här är vägen fram för färjetrafiken i Östersjön, säger Christer Bruzelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer