Naturskyddsföreningen skickade på fredagen en hemställan till regeringen angående den planerade kalktäkten på norra Gotland.
– Området är så skyddsvärt att regeringen måste peka ut det som ett Natura 2000-område enligt EU-rättens krav, och de domslut som EU-domstolen har gjort genom åren, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen (SNF).
Finns generell möjlighet
– Den socialdemokratiska regeringen skickade en lista på Natura 2000-områden till EU-kommissionen 2006, där inte det här området fanns med. Jag tror nog att kommissionen tittade på det då, säger miljöminister Lena Ek (C).
Miljöministern har ännu inte kunnat sätta sig in i uppgifterna i Naturskyddsföreningens hemställan, och kan inte heller uttala sig om den pågående rättsprocessen.
Men det har redan tidigare funnits möjligheter att inte tillåta att avverkningen påbörjas i väntan på att HD fatta ett beslut i ärendet.
-Det finns generellt för alla svåra miljöärenden en möjlighet för domstolar både att stoppa ärendet och att besluta om en inhibition, det vill säga att man heller inte får börja förberedande arbete. Det har ingen domstol valt att använda, säger Ek.
Missuppfattning
Från Nordkalks sida säger man att miljöriskerna är en missuppfattning.
-Vi har genomgått en gedigen miljögranskning under de senaste sju åren, med en massa olika utredningar på alla typer av miljökonsekvenser av den här täkten. Vi har fått väldigt hårda villkor i den senaste domen, och med de skyddsåtgärder som vi ska vidta enligt de villkoren så finns inte de här riskerna. Då hade vi inte fått det här tillståndet, säger kommunikationschef Eva Feldt.
På fredagen svarade EU:s miljökommissionär Janez Potocnik på Carl Schlyters (MP) brev angående miljökonsekvenserna av kalktäkten i Bunge. Potocnic skriver att kommissionen redan arbetar med frågan, och försäkrar att han kommer att följa fallet noggrant och vidta lämpliga åtgärder.
Nytt kalkbrott på Gotland
- Det finländska bolaget Nordkalk är ledande producent av kalkstensprodukter i norra Europa.
- På norra Gotland bryts 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns i stål-, socker- och kemiindustrin.
- Det planerade 170 hektar stora kalkbrottet vid Bunge intill sjön Bästeträsk beräknas ge 60 jobb i 25 år.
- Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt bland andra Naturvårdsverket att skada värdefull natur, äventyra vattenkvaliteten i Bästeträsk (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker.
- Mark- och miljööverdomstolen gav i en dom i juli i år Nordkalk tillstånd för den planerade kalktäkten, men domen har överklagats till Högsta domstolen som ännu inte har bestämt sig för om de ska pröva frågan.