Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om lärdomarna de fått från andra kommuner i Östergötland Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Socialdemokraterna och Moderaterna på väg att ta över i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckor av misslyckade försök att få ihop ett nytt styre i Linköping så förs nu förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Lyckas det så blir det första gången som de två partierna tillsammans styr en större kommun i Östergötland.

I valet backade alla partierna i den styrande alliansen (M+KD+L+VC) och de bestämde sig för att lämna ifrån sig makten. Istället fick Socialdemokraterna leda försöken att få till ett nytt styre, men det har varit svårt. Eva Lindh är ordförande för Socialdemokraterna i Linköping och hoppas att kommunens två största partier nu för första gången ska kunna styra ihop:

– Vi har ju ideologiska skillnader i grunden, men allt samarbete handlar ju om att kompromissa och ta ansvar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

En lösning i svåra tider

Ett styre med S+M skulle inte få egen majoritet tillsammans, så partierna kommer att bli tvungna att söka stöd från andra partier, men det tror hon är bra:

– Vi tror att vi har svåra tider framför oss och då behövs mycket samtal och breda lösningar med andra partier och det tror vi att de här två partierna är bra på.

I klippet ovan berättar hon om hur de tagit lärdom av andra kommuner i Östergötland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet