Söderköping sa ja till 94-åriga Kerstin

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun sa nej två gånger – men Söderköping sa ja direkt.

Nu får 94-åriga Kerstin Johansson en plats på äldreboendet Aspgården.

– Det är jättehärligt, säger Wiwi Heggblad, Kerstins dotter, som fick beskedet igår eftermiddag.

– Ja, det är skönt att det äntligen hände något, säger Kerstin själv.

Hon har nu en plats i kön till Aspgården. Hur länge hon kommer att behöva vänta i kön är dock oklart. Det kan röra sig om månader.

Tar starka värktabletter

Kerstin ser nästan ingenting och kroppen värker så hon måste ta starka värktabletter varje dag. Ensamheten gjorde henne deprimerad.

Därför ansökte hon om att få flytta till ett äldreboende.

Kommunen överklagade

Men Norrköpings kommun sa nej. Social trygghet kan man få från hemtjänsten och på dagverksamheter, ansåg kommunen.

Efter en dom i förvaltningsrätten har Kerstin rätt till att bo på ett äldreboende. Domstolen skriver att man ska ta hänsyn till sociala och psykologiska faktorer och den enskildes egen uppfattning.

Tjänstemän på Norrköpings kommun bestämde att kommunen skulle överklaga domen till Kammarrätten. Och där väntar nu ärendet på att behandlas.

Varför olika bedömningar?

Hur kan då två kommuner göra så skilda bedömningar och komma fram till så olika beslut för en och samma person?

Enligt Elisabeth Andersson, vård- och omsorgschef i Söderköping är det utbudet som styr och Norrköping och Söderköping har väldigt olika utbud.

Det som Söderköpings kommun har erbjudit Kerstin är en plats på ett servicehus. Aspgården räknas som ett äldreboende och kräver ett biståndsbeslut, men har inte lika stor service och bemanning som ett vanligt äldreboende har.

– Det finns bland annat en gemensam matsal. Det kan ju Norrköping å andra sidan erbjuda via sina träffpunkter, men det kan inte vi, så vi har helt enkelt olika utbud.

Inga serviceboenden i Norrköping

– Det är just serviceboenden som vi saknar i Norrköping, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Vi har satsat mer på hemtjänsten i Norrköping. Men vi behöver även bygga ut alternativa boendeformer, till exempel trygghetsboenden. Det är inget vi bygger själva, men vi har nu i dagarna ändrat ägardirektiven för Hyresbostäder och gett tydligare direktiv om att de ska bygga den här typen av boenden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.